Viering 25 augustus

Mag ik jou tot een hulp zijn? Wat is het soms toch moeilijk om hulp te vragen of te accepteren. En tegelijk, zijn we allemaal niet af en toe verlegen om een beetje hulp? Veel mensen vinden het zelfs fijn om een ander te kunnen helpen en halen daar een gevoel van zin of voldoening uit. Tijdens deze viering stonden we stil bij een Romeinse legeroverste die om hulp vroeg bij de Joodse wonderdoener Jezus. Dit verhaal, dat onderdeel is van het genre wonderverhalen, laat zien hoe moeilijk het kan zijn om hulp te vragen. Dat je soms vrienden nodig hebt die voor jou hulp inschakelen. We lezen deze tekst in combinatie met het nummer Help! van The Beatles. In dat nummer lijkt het alsof je als je jong bent geen hulp nodig hebt, maar dat je vooral in de latere levensfases hulp nodig hebt. Dit beeld verdient toch nuance, aldus de voorganger. Juist in de jonge jaren heb je soms ook hulp nodig, al is het dan ook lastig om dat te vragen. We verwachten van onszelf dat we autonoom moeten zijn; het liefst tot de laatste snik. Toch blijkt het dat we dikwijls op elkaar zijn aangewezen.

Er werd afgesloten met het lied Help me throught the Night gezongen door Roon Staal. Overdag hebben we onze dromen wel in de hand, maar ‘s nachts heb ik hulp nodig, zo zong hij. Noem me een loser of een clown die zijn wereld op de kop zet, maar help me door de nacht. Laat me zien dat het leven nut heeft, leg me het nut van het lijden uit en laat me voelen dat het waard is om door te leven. Help me.. door de nacht.