Viering 1 maart

Thema: Poerim – het verhaal van Esther

Tijdens de dienst stonden we stil bij het verhaal van Esther. Als Bijbelboek is het onderdeel van het eerste/oude testament. Het is een opmerkelijk boek/verhaal waar de godsnaam niet in wordt genoemd. Toch is het een belangrijk verhaal die tot op de dag van vandaag herdacht en gevierd wordt.

Tijdens de Babylonische ballingschap wordt er een jonge joodse vrouw uitgekozen om toe te treden tot de haram van koning Beltsazar. Deze koning had zijn vrouw de aan uitgekozen en riep de jonge vrouw Esther uit tot nieuwe koningin. Vanuit de huidige tijd roept dit gelukkig inmiddels veel vragen en weerstand op. Toch is het goed om het verhaal verder te volgen. Het neefje van de koningin werkt namelijk aan het hof en weet een moordaanslag te voorkomen. Tegelijk is er een andere hoge dienaar aan het hof die boos wordt en in zijn boosheid een plan beraamd om het hele joodse volk uit te roeien. Esther krijgt dit te horen en weet op een tactvolle wijze de koning op andere gedachten te brengen. Vergeet niet hoe ongelooflijk moedig dit van haar is, omdat de koning al heeft laten zien te kunnen doen met zijn vrouwen wat hij wil. Tijdens een tweede diner verteld ze de koning over de moordplannen van Haman, waarna Haman te horen krijgt dat hij gestraft wordt. Met deze daad heeft Esther het lot van haar land bijgedraaid.

In het narratief van het joodse volk is de bedreiging van het voortbestaan van het volk een terugkerend thema. Tijdens het feest Poerim (dit jaar op 10/11 maart) wordt het verhaal van Esther voorgelezen, verkleed men zich, wordt er zoveel gedronken dat het verschil tussen wie slecht of goed is wegvalt en eet men koekjes die moeten doorgaan voor Hamansoren. De voorganger zou dit feest meemaken in Jeruzalem, maar heeft helaas zijn reis eerder moeten afbreken vanwege het coronavirus.